nemzetiSütemények

Zserbó

Hozzávalók:

A tésztához

1.5 dl tej

0.5 ek cukor

2 dkg friss élesztő

600 g finomliszt

300 g vaj

50 g tejföl

2 db tojássárgája

1 csipet só

A töltelékhez

30 dkg dió (darált)

5 dkg porcukor

80 dkg sárgabaracklekvár

A csokimázhoz

15 dkg étcsokoládé

70 ml habtejszín

7.5 dkg vaj

Elkészítés

A tésztához

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.

Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg, kis kocákra vágott vajat, és gyorsan összemorzsoljuk.

Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, a sót, a tojássárgáját, és összedolgozzuk. Négy egyenlő nagyságú tésztát vágunk belőle. Letakarva egy órára a hűtőbe tesszük.

Közben fogjuk a tepsit, amiben sütni fogunk, és két sütőpapírt akkorára vágunk, mint az alja.

Ha az egy óra letelt, kivesszük az egyik tésztagombócot, és az egyik sütőpapírra helyezve kinyújtjuk. A kilógó széleket levágjuk. A tésztát a papíros oldalával lefele a tepsibe tesszük.

A töltelékhez

A diót elkeverjük a porcukorral. Ha az első tészta a tepsiben van, megkenjük a lekvár harmadával, és megszórjuk a cukros dió harmadával.

Kivesszük a második tésztát is a hűtőből, ugyanúgy kinyújtjuk, mint az elsőt, a papíron. A papírral felfelé a töltelékre tesszük, majd lehúzzuk róla a papírt.

Még kétszer így teszünk, a három rétegű töltelék tetejére az utolsó tésztalap kerüljön.

Hústűvel jól megszurkáljuk, és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre.

Ha kész, kivesszük és langyosra hűtjük.

A csokimázhoz

Egy edényt vízgőz fölé állítunk, beletesszük a csokit, a tejszínt és a vajat. Kevergetve összeolvasztjuk, majd a langyos sütemény tetejére öntjük.

1-2 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük, majd hűtőbe tesszük.

Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!