Sütemények

TÚRÓS PITE

HOZZÁVALÓK

  • A tésztához:
  • 50dkg finomliszt
  • 25dkg vaj
  • 25dkg porcukor
  • 2db tojássárgája
  • 2ek tejföl
  • 1csom sütőpor

  • A töltelékhez:
  • 1kg túró
  • 3db tojás
  • 15dkg cukor
  • 2ek tejföl
  • 20dkg tej
  • 1db citrom reszelt héja
  • 1tk vaníliakivonat
  • 1ek étkezési keményítő
  • 2ek búzadara
  • 1csip

  • A tetejére:
  • 1db tojás
  • 2tk porcukor

ELKÉSZÍTÉS

  1. A túrós pite töltelékéhez először készítsünk egy vaníliapudingot. Ehhez 3 tojássárgáját egy közepes lábasban a cukor kétharmadával, a vaníliával, a keményítővel kikeverjük fehéredésig egy kézi habverővel. Adjuk hozzá a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Tegyük át egy tálba, és fedjük le folpakkal, majd hagyjuk hűlni.
  2. A túrót tegyük egy nagyobb tálba, és reszeljük bele a citrom héját. Adjuk hozzá a tejfölt, a búzadarát és a már kihűlt vaníliapudingot is. Az egészet jó alaposan kikeverjük ki egy szilikonspatulával.
  3. A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a kis kockákra vágott vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze, és felezzük el.
  4. Az egyik tésztacipót lisztezett munkalapon nyújtsuk tepsiméretűre, és tegyük az előzetesen szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe, és szurkáljuk meg villával. 5 percre tegyük az előmelegített sütőbe. Majd az elősütött tésztalapot forrón kenjük le tojásfehérjével, így a töltelék nem fogja eláztatni.
  5. A töltelékhez a tojások fehérjét verjük kemény habbá a maradék cukorral és egy csipet sóval. Óvatosan keverjük a túróhoz, és az egészet simítsuk rá a tésztára.
  6. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és helyezzük rá a töltelékre. A tetejét kenjük meg egy felvert tojással, és villával egyenletesen megszurkáljuk. A villával rácsozzuk be finoman a tészta tetejét.
  7. Az előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk kockákra, és a tetejét szórjuk meg porcukorral.
Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!