Shortbread, a skót vajas keksz
Hozzávalók
275 g vaj
125 g porcukor
75 g kukoricakeményítő
275 g finomliszt
1 kk só
2 tk nádcukor
Elkészítés
A vajat hagyjuk teljesen megpuhulni szobahőmérsékleten, ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy jó habosra tudjuk verni. A puha vajat aztán 5-6 perc alatt kézi robotgéppel habosítsuk ki, akkor csináljuk jól, ha láthatóan világosabb és nagyobb térfogatú lett.
Amikor ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a porcukrot és a vajjal ezt is kihabosítjuk.
Végül hozzászitáljuk a keményítőt és a lisztet, valamint alaposan (ízlés szerint persze) megsózzuk.
Kézzel vagy a konyhai robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk a tésztát. Akkor jó az állaga, ha tapadás nélkül is gombóccá tudjuk gyúrni, de még kicsit „poros” érzetű.
Egy nagyjából 20×20-as sütiformát vajjal kikenünk, és akár még sütőpapírral is kibélelhetjük. Az aljára szórunk egy kevés nádcukrot, majd rákanalazzuk a tésztát. Kézzel vagy spatulával elegyengetjük, hogy nagyjából egyenes legyen a felszíne, de nem szabad túl szorosra nyomorgatnunk!
A megformázott sütemény tetejét is megszórjuk egy kevés cukorral, majd késsel formára vágjuk. Ez azért fontos, mert így könnyebben szeletelhető lesz a kész keksz, nem össze-vissza fog törni, hanem a vágás mentén. Az egyes kekszformákat még villával is érdemes megszurkálni, így lesz autentikus kinézetre is a sütemény.
150 fokra előmelegített sütőbe tesszük és nagyjából egy órát sütjük. A végére a közepének is jól átsültnek kell lennie, a teteje pedig szépen megbarnul egy kicsit, amit a ráolvadó cukorszemek még ropogósabbá varázsolnak.
A kész süteményt a sütőből kivéve mégegyszer végigvágjuk a bevágások mentén, majd hagyjuk TELJESEN kihűlni. Ekkor óvatosan kiszedjük a tepsiből, a bevágás mentén törve a kekszeket.
Magában, kakaó, kávé vagy tea mellé egyaránt mennyei!