SüteményekUncategorized

Sárgabarack dzsem 

Hozzávalók

5 kg sárgabarack

1.3 kg cukor (kristály)

1 késhegynyi szalicil (üvegenként)

Elkészítés

Egy nagy fazékban vizet forralunk. A forrásban lévő vízbe dobunk annyi barackot amennyi a fazékba kényelmesen belefér. Amikor a barackok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal tálcára szedjük. Beledobjuk a forró vízbe a következő adag barackot és az előbb leírtak szerint folytatjuk.

A tálcára szedett barackokat kissé hűlni hagyjuk, de még melegen könnyedén lehúzzuk a héját és kivesszük a magját.

Nagy, minél vastagabb falú lábasba tesszük az összes barackot és 50 percig állandó kevergetés mellett főzzük amíg egyneművé nem válik.

Beleöntjük az összes cukrot ésállandó kevergetés mellett tovább főzzük 40-50 percig, amíg a habja el nem fő.

Egy magasabb falú tepsibe vizet öntünk, beleállítjuk az előtte forró vízben alaposan elmosott üvegeket és apránként beleszedjük az üvegekbe a forró dzsemet.

Egy késhegyni szalicilt teszünk a dzsem tetejére és azonnal lekötjük celofánnal, majd rácsavarjuk a tetejét.

Száraz dunsztba tesszük (én egy nagy kartondobozt használok amit vastagon pokróccal letakarok).

Másfél nap múlva kiszedjük, amikor már teljesen kihűltek a dzsemek.

Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!