nemzeti

Rákóczi-túrós

Hozzávalók

Tészta

250 g finomliszt

50 g porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 ek sütőpor

2 db tojássárgája

200 g vaj (hideg)

Túrós krém

500 g tehéntúró

50 g porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db tojássárgája

2 ek tejföl (hideg)

1 citromból nyert citromhéj

3 csapott ek búzadara

Összeállítás

4 db tojásfehérje

200 g porcukor

400 g sárgabaracklekvár

Elkészítés

Tészta

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a hideg vajat. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy minél fürgébbek legyünk, nehogy túlságosan felolvasszuk a linzertészta alapját a kezünk melegével.

Amint összeállt a tészta, fóliával becsomagolva berakjuk pihentetni a hűtőbe minimum 30 percre. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a túrós krémet.

Fogunk egy tepsit, majd a hűtőből kivett tésztát egyenletesen szétnyomkodjuk az alján. Ha semmiképp sem szeretnénk, hogy felpúposodjon, szurkáljuk meg villával. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 12-15 percre, amíg aranybarnára pirul a teteje.

Túrós krém

A túrót botmixer segítségével krémesítjük, majd hozzáadhatjuk sorban a többi hozzávalót. Mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor, két tojássárgája, a tejföl és a búzadara. Hozzáreszeljük még egy citrom héját, majd összekeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát is.

Összeállítás

A sütőből kivett tésztát még melegen megkenjük a baracklekvárral, megvédve ezzel a tésztát az elázástól. Ezután rákanalazzuk a túrós krémet, majd visszarakjuk a sütőbe 30 percre 150°C-ra.

A tojásfehérjéket (amik megmaradtak a tojásokból) elkezdjük felverni, majd amikor már szépen habosodik, apránként hozzáadjuk a cukrot, míg kemény hab lesz belőle.

A tojáshabot habzsákba töltjük, és a klasszikus keresztező minta mellett szabadon választott alakzatokat is rajzolunk vele a sütemény tetejére. A megmaradt lyukakat kitöltjük a baracklekvárral, majd ismét visszatesszük a süteményt 20 percre a sütőbe 120°C-ra, hogy a tojáshab megkeményedjen. Ha szeretnénk, hogy egy kis színt kapjon a hab, utólag konyhai sárkánnyal tovább piríthatjuk.

Amikor a sütemény elkészült, a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.

Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!