Nudli gyümölcsszósszal
Hozzávalók
Tészta
500 g burgonya (főtt, tört)
250 g finomliszt
1 db tojás
só ízlés szerint
Morzsa
50 g zsemlemorzsa
5 ek porcukor
Gyümölcsszósz
100 g málna (fagyasztott)
3 ek porcukor
1 kávéskanál fahéj
2 ek citromlé
2 ek étkezési keményítő
100 ml víz
Elkészítés:
- Tészta:
A krumplikat megpucoljuk, majd sós vízben feltesszük őket főni. Válasszunk főzni való krumplifajtát, mivel ezek keményítőtartalma magasabb, így kevesebb lisztet kell pluszban hozzáadnunk, és a tészta is homogénebb lesz.
Miután a krumplik megfőttek, még melegen összetörjük őket, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojást, és tésztát gyúrunk belőle.
Az összeállt tésztából kicsípünk egy darabot, és a meglisztezett pulton vagy deszkán elkezdjük vékony henger alakúra nyújtani. Ezután egy késsel kisebb cikkekre vágjuk, és darabonként sodorjuk őket nudlialakúra.
Lobogó sós vízben kb. 10 perc alatt készre főzzük őket. Miután a tészták feljöttek a víz felszínére, még hagyjuk őket forrni pár percig, de hamar elkészülnek.
Morzsa
Ez idő alatt egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és pár perc alatt pirítsuk aranybarnára. Az elkészült nudlikat egyből rakhatjuk is a morzsára, hogy még frissen összeforgassuk vele.
Hintsük meg ízlés szerint porcukorral, de fogyaszthatjuk mákkal, dióval vagy akár gyümölcsszósszal is.
Gyümölcsszósz
Kezdjük el melegíteni a málnát egy kisebb edényben. Ha fagyasztottotat használunk, akkor várjuk meg, míg felolvad, majd hozzáadhatjuk sorban a többi összetevőt is. Főzzük össze a szószt, míg sűrű állagot nem kapunk. Tálaljuk tökéletes kiegészítőként a nudlik mellé.