Karácsonyi süteményekSütemények

MÉTERES SÜTEMÉNY

HOZZÁVALÓK

  • A tésztához:
  • 7 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 dl olaj (+ a formához)
  • 25 dkg liszt (+ a formához)
  • 3/4 csomag sütőpor
  • 2 ek kakaó

  • A krémhez:
  • 6-7 ek liszt
  • 5 dl tej
  • 25 dkg vaj vagy  margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

  • A bevonathoz:
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1 ek olaj

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tésztához a tojást és a cukrot habosra keverjük. Külön-külön hozzáadjuk apránként, felváltva a vizet és az olajat, és közben kevergetjük. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a masszához, és közben lassú fokozaton keverjük.

  1. Két őzgerincformát kiolajozunk és kilisztezünk. A massza felét beleöntjük az egyik formába, a másik feléhez hozzákeverjük a kakaót, majd beleöntjük a másik formába. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A sütőt 15 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik. Ha megsült, kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd felszeleteljük.

  1. A krémhez a lisztet a tejjel csomómentesen kikeverjük és megfőzzük (sűrű massza lesz belőle). Ezután hagyjuk kihűlni. A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük. A teljesen kihűlt masszát hozzáadjuk, és összedolgozzuk.

  1. A tésztát a krémmel összetapasztjuk (egy fehér, egy kakaós, egy fehér, egy kakaós stb.). A krémmel a tetejét is bevonjuk. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal, és bevonjuk vele a sütit. Ferdén szeletelve tálaljuk. 
Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!