MÁKOS PISKÓTA MEGGYEL TÖLTVE
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
- 6 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 6 dkg liszt
- 6 dkg darált mák
- 4 dkg vaj
A töltelékhez:
- 2 dl meggylé
- 4 dkg cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 20 dkg magozott meggy(befőtt)
ELKÉSZÍTÉS
Előkészítés: Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük.
Elkészítés: A meggylevet felforraljuk a cukorral és a fahéjjal. A keményítőt 3 evőkanál vízzel simára keverjük, és besűrítjük vele a meggylevet. Beletesszük a magozott meggyet, összeforraljuk és félretesszük. Habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, majd lazán összekeverjük a felvert habbal, a liszttel és a mákkal. Palacsintasütőben vajat olvasztunk, amikor meleg a vaj, beletesszük a massza egynegyed részét, és kis lángon megsütjük a tészta egyik oldalát. Amikor megsült, lapáttal óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalt is megsütjük. Amikor kész, tányérra tesszük, és készítjük a következőt. Az elkészült lepényeket megtöltjük a félretett meggyel, és azonnal félbehajtjuk. Megszórjuk porcukorral, tehetünk mellé tejszínhabot is – így tálaljuk.