Lúdláb
Hozzávalók
A kakaós piskótához
5 db tojás
5 ek porcukor
4 evőkanál rétesliszt
2 ek cukrozatlan kakaó por
1 kk sütőpor
A krémhez
10 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaó por
2.5 dl tej
3 evőkanál rétesliszt
15 dkg meggybefőtt (vagy fagyasztott, magozott)
0.5 dl meggylé
1.5 dl rum
1 csomag vaníliás cukor
A csokimázhoz
10 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os)
Elkészítés
A kakaós piskótához
A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverővel 20 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütőpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretű) tepsibe simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk a piskótát.
Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet.
Az előzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.
A krémet rásimítjuk a kihűlt piskótalapra és hűtőbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed.
A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hűl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.
Megint hűtőbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük: egyenlő méretű téglalapokat vágunk, a téglalapokat keresztben megfelezzük.