Sütemények

Lúdláb

Hozzávalók

A kakaós piskótához

5 db tojás

5 ek porcukor

4 evőkanál rétesliszt

2 ek cukrozatlan kakaó por

1 kk sütőpor

A krémhez

15 dkg vaj

10 dkg porcukor

3 dkg cukrozatlan kakaó por

2.5 dl tej

3 evőkanál rétesliszt

15 dkg meggybefőtt (vagy fagyasztott, magozott)

0.5 dl meggylé

1.5 dl rum

1 csomag vaníliás cukor

A csokimázhoz

10 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os)

10 dkg vaj

Elkészítés

A kakaós piskótához

A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverővel 20 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütőpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretű) tepsibe simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk a piskótát.

Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.

A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet.

Az előzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.

A krémet rásimítjuk a kihűlt piskótalapra és hűtőbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed.

A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hűl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.

Megint hűtőbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük: egyenlő méretű téglalapokat vágunk, a téglalapokat keresztben megfelezzük.

Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!