KLASSZIKUS KÉPVISELŐFÁNK
HOZZÁVALÓK
- A tésztához:
- 1dl víz
- 10 dkg margarin
- 1 mk só
- 20 dkg liszt
- 5 db tojás
- A krémhez:
- 4 db tojás
- 15 dkg porcukor
- 6 dkg liszt
- 5 dl tej
- 2 csom vaníliás cukor
- A tejszínhabhoz:
- 2 dl tejszín
ELKÉSZÍTÉS
- A képviselőfánk elkészítéséhez a vizet a margarinnal és a sóval összekeverjük, majd közepes lángon felforraljuk. Ha már elolvadt a margarin és forr a víz, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
- A tésztát kivesszük a lábasból és hideg tálba tesszük. Hagyjuk kihűlni, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat.
- A tésztát habzsákba töltjük, és nagyobb dió méretű halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe (ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben meg fognak nőni a fánkok).
- A légkeveréses sütőt 200 fokra előmelegítjük, és kb. 15 perc alatt megsütjük a süteményeket. Ennyi idő alatt megnőnek és a külsejük is megkérgesedik.
- A negyed óra leteltekor a sütő hőmérsékletét levesszük 160 fokra, és így sütjük még tovább 15-20 percig. Az elkészült süteményeket kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Közben elkészítjük a vaníliakrémet, amelyhez a tojások sárgáját kikeverjük 10 dkg cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és 1 dl hideg tejet.
- Másik edényben felforralunk 4 dl tejet a vaníliás cukorral. A tojásfehérjékből kemény habot készítünk a megmaradt cukorral.
- A lisztes-tejes keverjékhez hozzáöntjük a vaníliás forró tejet, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, de nem forraljuk fel. Levesszük a tűzről, és lassan, adagonként hozzáforgatjuk a tojáshabot.
- Amíg hűl a vaníliakrém, elkészítjük a tejszínhabot is.
- A kihűlt fánkok tetejét levágjuk. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomunk belőle, majd tejszínhabbal díszítjük. Rátesszük a tésztakalapokat, és megszórjuk kevés porcukorral.
Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti !
Hozzászólások: