Erdei gombás ravioli
Hozzávalók
A raviolihoz
400 g finomliszt
4 db tojás
1 teáskanál só
A töltelékhez
250 g gomba
100 dkg csiperkegomba
20 g pecorino sajt (vagy parmezán sajt)
2 db salottahagyma
0.5 csokor petrezselyem
10 levél bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
A tálaláshoz
3 dkg pecorino sajt (vagy parmezán sajt)
Elkészítés
A raviolihoz
A lisztet átszitáljuk a sóval, a közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, tésztát gyúrunk belőle. Nem szabad, hogy ragadjon. (Én ehhez dagasztógépet használtam.) Frissentartó fóliába csomagolva 30 percet pihentjük a hűtőben.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A gombákat megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk a hagymákkal együtt.
Az olívaolajat felmelegítjük, átfuttatjuk rajta a gombákat és a hagymákat, fűszerezzük sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel és a bazsalikommal, sajttal kb 15 percig pároljuk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk vékonyra, ha van tésztanyújtó gépünk, bátran használhatjuk (az 5-ös vastagság volt nekem a megfelelő). Persze ha nincs gépünk, tökéletesen ki lehet nyújtani vékonyra egy sodrófával is.
2 tésztacsíkot egymással párhuzamosan lefektetünk lisztezett felületre. A tölteléket ráhalmozzuk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb 1 ujjnyi helyet a halmok között. Az üres, töltelék nélküli részeket vizes ecsettel kenjük le. Borítsuk be a másik tésztalappal, nyomkodjuk körbe az ujjainkkal, egy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd jól nyomkodjuk össze a széleit. Ezt a folyamatot a másik 2 tésztalappal ugyanúgy megcsináljuk.
Érdemes főzés előtt egy kis liszttel megszórt tálcára tenni a raviolikat. Forrásban lévő sós vízben kb 4 percig főzzük. Jól csepegtessük le róla a vizet.
Tálaláskor az olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd a reszelt sajttal meghintjük.