Sütemények

Citromkrémes pite

Hozzávalók

Tészta

25 dkg finomliszt

15 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 teáskanál sütőpor

1 db tojássárgája

2 tk víz (hideg)

Krém

3 db tojás

1 db tojásfehérje

25 dkg cukor

15 dkg vaj

4 citromból nyert citromlé

4 citromból nyert citromhéj

25 dkg mascarpone

2 dl habtejszín

25 g zselatin

Elkészítés

Tészta

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kb. 1 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.

Amíg hűl, felütjük a 3 tojást, és a tésztából kimaradt tojásfehérjét is hozzáadjuk. Alaposan elkeverjük a cukorral, a megolvasztott vajjal, és hozzáadjuk a citromok kifacsart levét és lereszelt héját is. Gőz fölé tesszük, és addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik. (Kb. 15 perc, vagy több, ha lassú tűzön készítjük, már pedig jó, ha nem hirtelenkedünk, nehogy a tojás kicsapódjon.) Ha elérte a pudingállagot, akkor félretesszük hűlni.

A tortaforma alját és oldalát kikenjük vajjal. (De sütőpapírral is kibélelhetjük.) A tésztát kinyújtjuk úgy, hogy kb. 3 centivel nagyobb kör legyen belőle, mint a tortaforma alsó része. Belehelyezzük a tésztát, oldalfalat is építünk neki. Kicsit megszurkáljuk villával, sütőpapírral beborítjuk, és sütőbabbal vagy más nyomatékkal kb. 10 percen át sütjük. Ekkor eltávolítjuk a babot sütőpapírostul, és a tésztát még visszatoljuk 6-8 percre, amíg rózsaszínre sül. Ha kész, megvárjuk amíg kihűl. (A sütőbab közönséges bab vagy lencse, de kapható kerámiából is. Többször is felhasználható, csak annyi a funkciója, hogy a tészta ne púposodjon fel sülés közben.)

Krém

A zselatint egy kis lábosba öntjük, és hozzáadunk fél dl hideg vizet. Kicsit félretesszük. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét robotgéppel felhabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt citromkrémet és a tejszínhabot. A zselatint forrásig melegítjük, majd rövid kevergetés után belecsorgatjuk a citromos krémbe.

A krémet a piteformába öntjük, és tetszés szerint díszítjük. Fogyasztás előtt behűtjük.

Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!