nemzeti

Bougatsa, a görög grízes rétes

Hozzávalók

krém

  • 1 l tej
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 75 g méz
  • 150 g búzadara
  • 50 g vaj

tészta

  • 16 db réteslap (35-40dkg)
  • 100 g vaj
  • 1 dl olívaolaj
  • 4 ek nádcukor

Elkészítés

krém

A tejbe belereszeljük a citrom héját, majd forrásig melegítjük. Ekkor lejjebb vesszük a fokozatot és hozzáadjuk a mézet, valamint a búzadarát.

Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a kását, gyakorlatilag egy ízes tejbegrízt kell kapnunk.

Amikor kész a tejbegríz, keverjük hozzá a vajat, majd tegyük félre és hagyjuk hűlni, amíg elkészülünk a tészta rétegezésével.

tészta

Egy hűálló tálat kivajazunk, majd belefektetjük az első réteg réteslapot. A tetejét megkenjük a vaj-olívaolaj keverékével és megszórjuk egy csipet cukorral, majd befedjük egy újabb réteslappal. Ezt így ismételgessük tovább addig, amíg a réteslapok fele az edénybe kerül.

Erre halmozzuk rá a tejbegrízes krémet, majd ismételjük meg a rétegezést a tészta másik felével. A legfelső réteg réteslap is legyen lekenve-megszórva.

A réteslapok széleit körben levágjuk, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

A kész süteményt hagyjuk picit pihenni, majd szeleteljük. Fahéjjal megszórva és mézzel lecsurgatva tálaljuk.

Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!