Sütemények

ARANYGALUSKA VANÍLIASODÓVAL

HOZZÁVALÓK

  • A tésztához:
  • 3dl tej
  • 1ek kristálycukor
  • 2dkg friss élesztő
  • 50dkg liszt
  • 1csip
  • 2db tojássárgája
  • 7dkg vaj + a formához

  • A szóráshoz:
  • 30dkg darált dió
  • 15dkg kristálycukor
  • 10dkg olvasztott vaj

  • A vaníliasodóhoz:
  • 7dl tej
  • 1rúd vanília
  • 4db tojássárgája
  • 6dkg kristálycukor
  • 1ek liszt

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A szoba-hőmérsékletű lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot, majd a keverék közepébe egy mélyedést készítünk. Beletesszük a tojássárgájákat és a felfuttatott élesztő , majd a robotgép alacsony fokozatán addig dagasztjuk, amíg összeáll a tészta. Akkor több részletben hozzádagasztjuk a puha vajat, de mindig várjuk meg, amíg az előző adag vajat teljesen felvette a tészta.
  3. Ha az összes vajat hozzáadtuk, újraindítjuk a robotgépet, és magas fokozaton 4-5 perc alatt szép hólyagosra kidolgozzuk a tésztát. Ezután áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, meglisztezzük a tetejét is, majd letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
  4. Ha megkelt a tészta, óvatosan kiborítjuk lisztezett munkafelületre, kézzel ellapogatjuk ujjnyi vastagra, és egy pici pogácsaszaggatóval kis gömböket szaggatunk ki belőle.
  5. Egy 22 cm kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk. A darált diót és a cukrot összekeverjük.
  6. A tésztagömböket egyenként beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd meghempergetjük a cukros dióban, és a tortaformába sorakoztatjuk őket. Ha egy szinttel készen vagyunk, jöhet a következő, amíg el nem fogy az összes tészta.
  7. Ha az egész kész, letakarjuk a tetejét alufóliával (a dió könnyen odakap), majd 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  8. Amíg sül az aranygaluska, elkészítjük a sodót. Ehhez felforraljuk a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival (ha az nincs, akkor vaníliapasztával), majd lehúzzuk a tűzről.
  9. Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgájákat a cukorral és a liszttel. Apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a vaníliás tejet. Kis lángon egy kicsit besűrítjük, de nem kell annyira, mintha pudingot főznénk.
  10. Megvárjuk, amíg a kész aranygaluska hűl egy kicsit, majd kézzel kisebb darabokra tépkedjük (nem vágjuk!), a sodóval nyakon öntve tálaljuk.
Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!