Ajvár, a Balkán paprikakréme
Hozzávalók
4 közepes db kápia paprika
1 kis db padlizsán
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 dl olívaolaj
1 ek limelé
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180°-ra, a kápiapaprikákat és a padlizsánt megmossuk, majd félbevágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsin kb. 30 perc alatt megpirítjuk őket. Ne ijedjünk meg, ha a paprika héja már elkezd feketedni, így lesz igazán zamatos a krém.
A sütőből kivéve szedjük őket egy tálba, és még melegen fóliázzuk le. Hagyjuk kihűlni őket. Így sokkal egyszerűbb lesz megszabadulni a zöldségek héjától, könnyedén lehúzhatjuk őket.
A héjától megszabadított sült zöldségeket egy darálóba helyezzük, hozzáadjuk a gerezd fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, hogy igazán krémes legyen. Turmixolás közben adhatunk hozzá kevés lime-levet is.
A krémet addig turmixoljuk, amíg szép és homogén lesz, majd tálkákba szedjük, esetleg befőttesüvegbe. Paprikadarabokkal és petrezselyemmel díszítjük.