nemzeti

Ajvár, a Balkán paprikakréme

Hozzávalók

4 közepes db kápia paprika

1 kis db padlizsán

2 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 dl olívaolaj

1 ek limelé

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180°-ra, a kápiapaprikákat és a padlizsánt megmossuk, majd félbevágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsin kb. 30 perc alatt megpirítjuk őket. Ne ijedjünk meg, ha a paprika héja már elkezd feketedni, így lesz igazán zamatos a krém.

A sütőből kivéve szedjük őket egy tálba, és még melegen fóliázzuk le. Hagyjuk kihűlni őket. Így sokkal egyszerűbb lesz megszabadulni a zöldségek héjától, könnyedén lehúzhatjuk őket.

A héjától megszabadított sült zöldségeket egy darálóba helyezzük, hozzáadjuk a gerezd fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, hogy igazán krémes legyen. Turmixolás közben adhatunk hozzá kevés lime-levet is.

A krémet addig turmixoljuk, amíg szép és homogén lesz, majd tálkákba szedjük, esetleg befőttesüvegbe. Paprikadarabokkal és petrezselyemmel díszítjük.

Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!