nemzetiSütemények

Kouign Amann

Hozzávalók

22 g friss élesztő

175 ml víz (langyos)

260 g finomliszt

90 g finomítatlan nádcukor

5 ek finomítatlan nádcukor

110 g vaj(sózott)

3 ek vaj

1 csipet só

Elkészítés

Egy tálba tegyük a langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy csipet cukrot, majd tegyük félre 10 percre.

Addig keverjük ki a sót a liszttel egy nagyobb tálban. 10 perc elteltével adjuk hozzá az élesztős keveréket (már ha az élesztő felfutott, természetesen:) ).

Pár percig dolgozzunk rajta, amíg össze nem áll. Nem baj, ha egy picit ragacsos, de ha soknak érezzünk, adjunk hozzá 1 kanál lisztet.

Vegyük ki a tésztát, a tálat kenjük ki jól olvasztott vajjal, majd tegyük bele vissza, és letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. (Kb. 1 óra lesz.)

Ha megkelt, egy nagyon gyengéden lisztezett felületen nyújtsuk kb. 15×22 centis téglalappá. Ebben segíthet az, ha a gombócot párszor a munkalaphoz csapkodjuk minden irányból, amíg kb. téglatestet kapunk belőle.

Ha kinyújtottuk, a vajat vágjuk kb. fél centis csíkokra, és pakoljuk őket a tésztára, utána szórjuk meg 30 g cukorral.

A tészta lehet, hogy ragadni fog, de ne lisztezzük jobban! Ha nagyon makacs, használjunk fém vagy műanyag cukrászlapátot, ennek a hiányában egy jó éles kést, vastag pengével. Előbb a bal oldalt hajtsuk középig, majd a jobb oldalt rá a balra, hogy egy három rétegű, álló boríték alakú tésztát kapjunk.

Szórjunk rá még 30 g cukrot, a felső részt hajtsuk a középső harmadig, majd az alsó részt rá. Tegyük egy fóliára, takarjuk be mindenhol. Tegyük tányérra, és mehet a hűtőbe egy órára.

Ha letelt az egy óra, vegyük ki, szórjunk egy kis cukrot a munkafelületre, és nyújtsuk ki. (Nem hazudok, ragadni fog, de nagyon, plusz ronda is lesz. De a végére helyreáll!) Szórjunk rá 30 g cukrot, és hajtogassuk meg úgy, mint az előbb.

Ismét mehet a hűtőbe egy órára. Ha akarjuk, éjszakára is maradhat, nem árt neki. Készüljünk fel azonban, hogy a cukor a hidegtől kiolvad, és a tészta egyre ragacsosabb lesz, és totál reménytelennek fog tűnni – aggodalomra semmi ok, isteni lesz! A cukrászlapátot/kést azért tartsuk a közelben!

Sütés előtt vegyük ki, és nyújtsuk kb. akkorára, mint a kapcsos tortaformánk. Tegyük bele, locsoljuk meg 3 kanál olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a maradék cukorral. Ha emelés közben elszakadna, oda se neki – a kouign amann eredetileg maradék croissant tésztából készült, szóval el lehet képzelni, milyen állapotban volt…

Tegyük forró sütőbe. Célszerű a formánkat egy nagyobb tepsibe állítani, mert a temérdek mennyiségű vaj egy része távozni fog, és inkább a plusz tepsit sikáljuk, mint az égett vajas sütőt…

Süssük kb. 40 percig. Akkor jó, ha a tetején a cukor gyönyörűen karamelizálódott és picit már kemény. Ha nagyon gyorsan sülne, takarjuk le fóliával. Ha kész, adjunk neki pár percet, késpengével válasszuk el a forma szélétől, majd rácson várjuk meg, míg kicsit hűl. Langyosan a legfinomabb!

Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!