nemzeti

Eredeti pozsonyi kiflik

Hozzávalók

Tészta

700 g finomliszt

5 g instant élesztő

90 g porcukor

5 g só

4 db tojássárgája (L-es méretű)

190 ml tej

1 citromból nyert citromhéj

300 g vaj

3 db tojás (lekenéshez)

Töltelékek

230 ml tej

400 g porcukor

200 g mák (darált)

1 citromból nyert citromhéj

1 csomag vaníliás cukor

200 g dió (darált)

10 ml rumaroma (1 ek)

1 csipet fahéj

Elkészítés

Tészta

A tésztához a száraz összetevőket egy keverőüstbe szitáljuk (liszt, só, porcukor), és összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal.

A száraz élesztőt elkeverjük a tejjel és a többi nedves hozzávalóval (tojássárgája, citromhéj), és belekeverjük a lisztes-vajas morzsába. Kézzel vagy géppel jó alaposan kidagasztatjuk a tésztát.

Cipót formázunk belőle, és légmentesen lezárva, hűtőszekrényben pihentetjük másfél-két órát. Hidegen kelesztjük, ezzel visszatartva az élesztőgombák munkáját.

A kidermedt tésztát elosztjuk kb. 26-28, 50 grammos darabra, majd kis gombócokat formázunk belőlük.

A kiflik formázásához a golyókat a munkalapon kissé kilapítjuk a tenyerünkkel, majd ovális alakúra nyújtjuk őket sodrófával, kb. 2 mm vastagra. Hosszanti irányban teszünk rá a töltelékből (kb. 1 evőkanálnyit), a tésztalapok egyik felére mákos, a másik felére diós kerüljön. Ezután feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és a vágási felülettel lefelé sütőpapíros tepsire, egymáshoz nem túl közel helyezzük. A mákos kifliket ácskapocs formára, a diósakat pedig patkó formájúra alakítsuk!

Ezután jön a lekenés, ami két körben fog történni: először az összes kiflit jól átkenjük felvert tojássárgájájával, majd 30 perc elteltével (ez alatt rászárad) megkenjük őket tojásfehérjével is, és újból 30-40 percet hagyjuk száradni. Fontos, hogy hideg helyen tároljuk, így gyorsabban dermed a tojás, és nem kel a tészta feleslegesen. Ennek a módszernek köszönhetően lesznek a kiflik szép márványosak sülés után.

A száradás alatt a sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Süsük a kifliket 180 fokon 15 percig, a sütő közepe felett eggyel, hogy szépen barnuljak. Egyszerre egy tepsit süsünk. Félidőnél érdemes megfordítani őket, hogy egyenletesen piruljanak!

Töltelékek

A mákos töltelékhez a 130 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált mákot, és kevergetve addig melegítjük, míg jól besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

A diós töltelékhez a 100 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, rumaromával, fahéjjal és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált diót, és kevergetve addig melegítjük, míg besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

Hozzászólások:
Ha tetszett oszd meg másokkal is!