Klasszikus churros csokoládészósszal
Hozzávalók
A churroshoz
- 240 ml víz
- 125 g finomliszt
- 55 g vaj
- 1 ek nádcukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 4 db tojás
- 100 g cukor
- 2 ek fahéj
- 10 dl napraforgó olaj
A csokoládészószhoz
- 90 g étcsokoládé
- 150 ml habtejszín
Elkészítés
A churroshoz
A vizet, a vajat, a nádcukrot és a vaníliaaromát egy kis lábosban elkezdjük főzni. Amikor elolvadt a vaj és a cukor, hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg a massza össze nem áll, majd egy gombócként el nem válik az edény falától.
Ekkor a tésztát egy tálba tesszük, pár percig hagyjuk hűlni, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, miközben egy kézi mixerrel folyamatosan keverjük. Miután egy tojást már teljesen felvett a tészta, jöhet a következő, és így tovább. A végén egy ragacsos, de nem folyós masszát kell kapnunk.
A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük. Az olajat nagyjából 180 fokra melegítjük, majd csíkokat nyomunk belőle a forró olajba. Miután aranybarnára sültek, kihalásszuk, majd lecsepegtetjük őket. Még melegen fahéjas cukorba forgatjuk a churrost.
A csokoládészószhoz
A tejszínt felmelegítjük, majd a felkockázott csokoládéra öntjük, és lefedve hagyjuk állni nagyjából 2-3 percet. Ekkor elkeverjük, amíg teljesen sima szószt nem kapunk. Amennyiben túl sűrű, hígítsuk további meleg tejszínnel.