Bougatsa, a görög grízes rétes
Hozzávalók
krém
- 1 l tej
- 1 citromból nyert citromhéj
- 75 g méz
- 150 g búzadara
- 50 g vaj
tészta
- 16 db réteslap (35-40dkg)
- 100 g vaj
- 1 dl olívaolaj
- 4 ek nádcukor
Elkészítés
krém
A tejbe belereszeljük a citrom héját, majd forrásig melegítjük. Ekkor lejjebb vesszük a fokozatot és hozzáadjuk a mézet, valamint a búzadarát.
Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a kását, gyakorlatilag egy ízes tejbegrízt kell kapnunk.
Amikor kész a tejbegríz, keverjük hozzá a vajat, majd tegyük félre és hagyjuk hűlni, amíg elkészülünk a tészta rétegezésével.
tészta
Egy hűálló tálat kivajazunk, majd belefektetjük az első réteg réteslapot. A tetejét megkenjük a vaj-olívaolaj keverékével és megszórjuk egy csipet cukorral, majd befedjük egy újabb réteslappal. Ezt így ismételgessük tovább addig, amíg a réteslapok fele az edénybe kerül.
Erre halmozzuk rá a tejbegrízes krémet, majd ismételjük meg a rétegezést a tészta másik felével. A legfelső réteg réteslap is legyen lekenve-megszórva.
A réteslapok széleit körben levágjuk, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
A kész süteményt hagyjuk picit pihenni, majd szeleteljük. Fahéjjal megszórva és mézzel lecsurgatva tálaljuk.