TÚRÓS PITE
HOZZÁVALÓK
- A töltelékhez:
- 1kg túró
- 3db tojás
- 15dkg cukor
- 2ek tejföl
- 20dkg tej
- 1db citrom reszelt héja
- 1tk vaníliakivonat
- 1ek étkezési keményítő
- 2ek búzadara
- 1csip só
ELKÉSZÍTÉS
- A túrós pite töltelékéhez először készítsünk egy vaníliapudingot. Ehhez 3 tojássárgáját egy közepes lábasban a cukor kétharmadával, a vaníliával, a keményítővel kikeverjük fehéredésig egy kézi habverővel. Adjuk hozzá a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Tegyük át egy tálba, és fedjük le folpakkal, majd hagyjuk hűlni.
- A túrót tegyük egy nagyobb tálba, és reszeljük bele a citrom héját. Adjuk hozzá a tejfölt, a búzadarát és a már kihűlt vaníliapudingot is. Az egészet jó alaposan kikeverjük ki egy szilikonspatulával.
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a kis kockákra vágott vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze, és felezzük el.
- Az egyik tésztacipót lisztezett munkalapon nyújtsuk tepsiméretűre, és tegyük az előzetesen szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe, és szurkáljuk meg villával. 5 percre tegyük az előmelegített sütőbe. Majd az elősütött tésztalapot forrón kenjük le tojásfehérjével, így a töltelék nem fogja eláztatni.
- A töltelékhez a tojások fehérjét verjük kemény habbá a maradék cukorral és egy csipet sóval. Óvatosan keverjük a túróhoz, és az egészet simítsuk rá a tésztára.
- Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és helyezzük rá a töltelékre. A tetejét kenjük meg egy felvert tojással, és villával egyenletesen megszurkáljuk. A villával rácsozzuk be finoman a tészta tetejét.
- Az előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk kockákra, és a tetejét szórjuk meg porcukorral.
Hozzászólások: